Életpályatervezés

Életünk jelentős részét a munkahelyen, munkával töltjük. Ebből élünk, és ideális esetben e tevékenység kiteljesedésünk, önmegvalósításunk forrása.

Ennek a folyamatnak a megtervezésében segít a pályaorientációs konzulens. A pályaorientáció olyan folyamat, amely a tanácskérő egyéni igényeinek figyelembe vételével segít a megfelelő pálya, szakma kiválasztásában a lehető legszélesebb információgyűjtés révén.

Három legfőbb területe az önismeret, a pályaismeret és a munkaerő – piaci ismeret. A tanácsadó tevékenysége nem köthető életkorhoz vagy társadalmi réteghez: érettségiző fiatal, gyesről visszatérő édesanya, pályaelhagyó és pályamódosító, leépítés következtében váltásra kényszerülő embereknek egyaránt segítségére lehet. A tanácsadás, mint humán szolgáltatás egyénre szabott, azonban a társadalmi befogadást, a jól működő munkaerőpiacot és a képezhetőséget is megalapozó és támogató eszköz.

Milyen tipikus helyzetekben fordulhatunk a szakemberhez?

  • iskolából iskolába lépés, iskolaválasztás előtt (általános iskolából a középiskolába, középiskolából a felsőoktatásba)
  • tanulmányok befejezése után, amikor kilépünk a munkaerőpiacra
  • ha visszatérnénk az iskolapadba (akár munka mellett)
  • ha pályát módosítanánk

A konzultáció igazodik az élethosszig tartó tanulás szemléletébe, így ahhoz segíti hozzá a tanácskérőt, hogy céljai szem előtt tartásával meg tudjon felelni a munkaerőpiac kihívásaira életpályájának bármely szakaszában.