Olasz nyelv

Ahogy a mondás tartja: “Ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy”.

A felsőoktatásban 2016-tól mesterképzésre, 2020-tól már alap- vagy osztatlan szakra sem lehet majd bejutni középfokú nyelvtudást igazoló dokumentum nélkül.

Azonban nem elég a “papír” sem: az álláshirdetések többsége egyértelműen kéri a valóban használható, tárgyalóképes nyelvtudást. Jellemzően az angol mellé valamilyen más, “egzotikusabb” nyelv ismeretét is elvárják, s ezek között jó eséllyel indul az olasz.

Az olasz cégek, multicégek magyarországi jelenléte, az esetleges külföldi munkavállalás, érettségire, nyelvvizsgára való felkészülés, vagy az olasz tengerpart közelsége egyaránt motiváló tényező lehet a nyelv elsajátításában.

Az olasz nyelv oktatása felöleli az Európai Unió által meghatározott nyelvi szinteket a teljesen kezdőtől a felsőfokú nyelvvizsgáig.

Az oktatás teljesen egyénre szabott. Nálam nincs “beszédcentrikus” vagy bármilyen – centrikus nyelvoktatás – mert előfordul, hogy a tanulónak nem is arra van szüksége. Az első találkozáskor megbeszéljük az elérendő célokat. Előfordul, hogy csak az írásbeli nyelvvizsgára kell felkészülni, mert a szóbeli már megvan, vagy nem szükséges. Az sem ritka, hogy valamilyen konkrét munkához kell a szakmára jellemző szókincset elsajátítani. Esetleg egy olaszországi nyaralásra szeretnénk némi nyelvtudással felvértezni magunkat, és csak pár órát szánnánk erre.

A célok meghatározzák a munkamódszereket, a találkozások gyakoriságát, a tananyag kiválasztását is.

Vagyis mindenki úgy és azt tanulja, ami neki célzottan a legmegfelelőbb.