A lány, aki az álmát éli

A lány, aki az álmát éli

Szabó Nikolett IFBB Elite Pro Fitness profi sportolóval, világbajnokkal beszélgettem

 

Szabó Nikolett IFBB Elite Pro versenyző, aki 8 éves kora óta űzi a fitness sportágat és azóta is töretlenül hatalmas szerelmese.

Az elmúlt 14 évben „amatőrként” világbajnok, kétszeres Junior Európa-bajnok, Felnőtt abszolút Európa-bajnok, kétszeres Amateur Olympia győztes. Profiként Arnold Classic Europe Elite Pro győztes, Arnold Classic Afrika Elite Pro 2. helyezett, Elite Pro Világ Bajnokság 3. helyezett. Jelenleg a profi versenyzés a fő foglalkozása, de emellett edzősködik illetve sminkesként is tevékenykedik (fotó –, televízió –, divatsminkes és szépségtanácsadói végzettséggel). Scitec plakátokon rendszeresen találkozhatsz a képével. Volt szerencsém Nikit osztályfőnökként négy évig figyelemmel kísérni, illetve tanítani, érettségiztetni. A sportiskolában, ahová járt, elképesztő fegyelmezettségéről és profizmusáról győződhettem meg. Most a „titkos összetevőről”, a sikerreceptről kérdeztem.

Milyen külső és belső tényezőket neveznél meg, melyek a sikered legfontosabb összetevői?

Talán az, hogy a mai napig imádom azt amit csinálok, minden egyes „összetevőjével” együtt. Természetesen külső támogatásból sem szenvedtem sose hiányt, hiszen a szüleim mindig mellettem állnak.

Volt -e nagy buktató, negatív élmény, kudarc az eddigi pályádon? Hogyan kezelted, hogyan tudtad feldolgozni?

Volt, nem is egy. Sajnos vagy nem sajnos az én sportágam abszolút szubjektív. Hiába van úgy, hogy egy adott versenyző jobb a másiknál, előfordul, hogy nem az az eredmény születik, aminek kellett volna (mindenféle elfogultság nélkül). Gyerekként ezt nagyon nehéz volt felfognom illetve elfogadnom, ezeknél a pontoknál segítettek rengeteget a szüleim plusz a sportom szeretete. Most már próbálom ezeket a szituációkat higgadtan kezelni, már amennyire egy ilyet lehet…Ilyen szituáció után mindig egyre jobb és jobb szeretnék lenni és annyira tökéletesen teljesíteni, hogy esély se legyen arra, hogy olyan helyezés legyen az enyém, ami nem egyezik a teljesítményemmel.

Számodra mit jelent a siker? Mikor érzed sikeresnek magad?

Azt, hogy a versenyen úgy teljesítek, ahogy azt szerettem volna. Sikeresnek akkor érzem magam, ha a befektetett munkám visszatérül mind eredmények mind visszajelzések terén.

A fizikai felkészülésen túl fordítasz – e figyelmet a mentális felkészültségre? Fontosnak tartod ezt? Volt -e olyan helyzet az eddigi pályafutásod során, amikor ez kiemelt szerepet kapott, vagy ez döntött el egy nehéz helyzetet?

Igen, fordítok figyelmet erre is. Felkészülés alatt, de egyébként akkor is, amikor nem készülök versenyre éppen, rengeteg sportpszichológiai témájú könyvet olvasok. Igen, sok hasznos információt találok ezekben a könyvekben, amit például színpadra lépés előtt (mindig nagyon izgulok) abszolút hasznosítani tudok.

Hogyan bírod a karantént? Hogyan tartod fejben is formában magad?

Eddig egészen jól viselem, természetesen furcsa, hogy épp nem készülök/készülhetek versenyre a jelenlegi helyzet miatt, de úgy vagyok vele, hogy ezt az időszakot is hasznosan töltöm, gondolok itt testi regenerációra. Az olvasás továbbra is a mindennapjaim része, ez sokat segít abban, hogy motivált maradjak. De az is nagy hajtóerő a számomra, hogy hétről hétre kiderül, hogy mennyire szeretem azt, amit csinálok és a jelen helyzetben is heti hatszor edzem, figyelek az étkezésemre. Ez egy „visszaigazolás”, hogy számomra ez nem egy kötelező tevékenység, hanem egy imádott életforma.

 

 

Administrator