Dinnyét csak szakembertől! Hét Tuti Tipp Tömören – az írásbelire

Anno volt forródrót az USA és a SZU között (érettségizők, ha ez új infó, akkor lehet elkezdeni idegeskedni… ) Jól jönne egy ilyen forró drót a diákok és a (magyar) tanár között is, mint afféle vészhívó vonal, kizárólag érettségi idejére. Mert bármilyen alapos is a felkészítés, minden évben van tuti legalább egy diák (jellemzően több), akinek az írásbeli előtt pár nappal esik le, hogy nemsokára tollszárat rágva, saját izzadságában úszva fog az üres papírra meredni a ballagási virágoktól még enyhén kriptaszagú teremben. Vagyis TÉNYLEG itt az érettségi!!!

Mit tegyen az ember fia / lánya, ha ilyenkor megrohanják a kérdések? Tegye fel azokat a hozzá hasonlóan pánikoló osztálytársainak, vagy a tudálékos strébereknek? Jellemzően egyik sem tud használható válaszokat adni. Esetleg zaklassa a tanárát fészbúkon? Vagy hívja fel?

Tanárként természetesen nagyon nehéz megállni, hogy ne oltsam le a jónépet, amiért a kb. (nem túlzás!!!) ezerszer szájba rágott infót kell még egyszer elmagyaráznom ahelyett, hogy a vasárnapi húslevest kanalaznám, vagy szombat este jól megérdemelt pihenésemet tölteném. De sebaj, egyszer van egy évben érettségi, ilyenkor nem kell oltogatni, úgyis fél az a kölyök épp eléggé. Úgyhogy, kedves Diákok, 15 év tapasztalatából leszűrt tuti tippjeim tárháza, tömören (hoppá, milyen alakzat is volt ez itten? Úgy van, stréberkéim, alliteráció. Ügyes.)

#1 Mi is a feladat?

„Ott essem el én / a harc mezején” … mondá Petőfi, de ha Te nem akarsz elvérezni, fogadd meg legfőbb és legfontosabb javaslatomat: koncentrálj a feladatra! A szövegalkotási (főleg a műértelmező) feladatoknál nem ritka, hogy 3 – 4 irányító szempontot is megadnak. Ezt azért teszik, mert erre kíváncsiak! Olvasd el nagyon figyelmesen és értelmezd, mi is a feladat? Vagyis: ha arra kérnek, hogy fuss 400 métert, ne állj neki fekvőtámaszozni.

#2 Írjak piszkozatot vagy rögtön essek neki a kidolgozásnak?

Írj vázlatot mindenképpen. Ez tartalmazza a főbb szerkezeti egységeket. Legyen bevezetés, tárgyalás, befejezés, ezek legyenek egymáshoz és a dolgozat terjedelméhez képest is arányosak! Ha 2 oldalt írsz, elég, ha a bevezetés – befejezés 4-5 soros. Gyakori hiba, hogy terjengős vagy az elején, a végét meg összecsapod. Ezt egy jó vázlattal elkerülheted. Kövesd a szaloncukor – elvet.

#3 Hogyan osszam be az időmet?

Remélhetőleg a neten található mintafeladatokat megoldottad, vagy a suliban a tanár átvette veletek. Így nagyjából tudod, mire mennyi időt kell szánni. Tippem: a piszkozatra és annak letisztázására szánt időre figyelj oda. Még vasárnap este is van időd: nyiss ki egy könyvet és kezdj el belőle másolni addig, amíg tele nem írsz – szépen!!! – két A/4 – es oldalt. Mérd az időt. Ennyi kell majd az érettségin, hogy a piszkozatot letisztázva átmásold. Így nem tudsz megcsúszni, és időben befejezed a dolgozatot.

#5 Ha valamit kihagytam, csillagozzam meg és írjam a végére?

Ha hallgattál rám, ilyen nem fordulhat elő, mert a piszkozatban már minden a helyére került. Így azt csak le kell tisztázni. DE: ha mégis elrontottad, javaslatom: NE csillagozz. Inkább számozz, felső indexben. Ja, és az írásmű végén ne felejtsd el leírni a kihagyott részt. (Na jó, ha csak egy dolgot hagytál ki, csillagozhatsz.)

#6  Ha valamit elrontottam, hogyan javítsam?

Tedd zárójelbe. Biztonság kedvéért át is húzhatod, egy, azaz EGY darab vízszintes vonallal. Ne satírozz, hibajavítózni pedig szigorúan tilos!

#7 De hát én így írom …

Ismerős fordulat, amikor arra hivatkozol: TE így írod a „k” betűt vagy az ékezeteket, nehogy már a tanár ezt helyesírási hibának vegye! Nem vagyunk kriptográfusok, nem feladatunk a kódfejtés. Írj úgy, hogy el tudjuk olvasni. Úgy, hogy egyértelmű legyen: hosszú vagy rövid az az „í”? Diplomatáknak üzenem (akik úgy írják az ékezeteket, hogy erre is meg arra is rá lehessen fogni): ne szívózz a tanárral.

Nyilván van egy plusz tipp a végére: vasárnap este feküdj le időben. Ha erős késztetést érzel, hogy az utolsó pillanatokban is a jegyzeteid olvasgasd, tedd meg. Máskülönben csak forgolódni fogsz alvás helyett. De a legjobb, ha kipihened magad, aztán utánad a vízözön. Kéz és lábtörést! (Hidd el, kedden jobb lesz. Akkor már nem parázol annyira.)

(Mindannyian tudjuk: ahány ház, annyi szokás. Vesd össze a fentieket a tanárod javaslataival, és ha bármi ellentmondást tapasztalsz, az övét vedd alapul. Ő javítja ugyanis a dolgozatod, nem én.)

 

Administrator